Ce este bullyingul?
Bullying – reprezintă un comportament repetat și intenționat prin care agresorul își rănește, persecută și intimidează victima prin diferite forme (www.politiaromana.ro)
Fenomenul de bullying are diferite forme care se manifesta la diferite vârste în diferite medii. Vârsta abuzatorului/abuzatorilor poate varia de pe la 7-8 ani pana la 60-70 ani. Formele sunt și ele diverse de la bullying verbal/fizic la bullying social, relațional. Mai există și cyberbullying care se manifestă pe internet cu ajutorul mijloacelor de comunicare și fenomenul de mobbing pe cre îl regăsim acolo unde sunt grupuri de oameni (școli, instituții publice, corporații, în familie etc.).
Nu orice act de agresivitate este considerat bullying, pentru a intra în această categorie este nevoie să fie îndeplinite niște criterii cum ar fi comportamentul trebuie să fie repetitiv, intenționat și este nevoie ca raportul de forțe dintre abuzator/abuzatori și victimă să fie unul dezechilibrat, adică victima să fie incapabilă să se apere singură.
Abuzatorul/abuzatorii se hrănesc cu frica și teama victimei, cele mai multe victime din cadrul școlilor sunt elevii care sunt mai diferiți cum ar fi : greutatea corporală (sunt supraponderali sau subponderali), înălțimea ( mai înalți sau mai scunzi), situația materială a familiei ( sunt mai săraci sau foarte săraci), și alte diferențe cu mar fi purtatul ochelarilor de vedere, au dizabilități fizice și altele. Victima poate fi agresată și doar din simplu fapt că are o atitudine diferită față de grup.
Acest fenomen este unul din ce în ce mai întâlnit în toate mediile în care funcționăm.